Energia kcal
15 kcal
Energia kJ
60 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
1.8 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.4 g
Žerucha siata (Lepidium sativum ) je rýchlo rastúca bylinka s výraznou arómou až štipľavej chuti, pochádza pôvodne z Blízkeho východu.
Listy žeruchy obsahujú významné množstvo draslíka a vápnika, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Sú tiež významným zdrojom vitamínu K, ktorý má vplyv na krvnú zrážanlivosť. Žerucha má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Listy žeruchy sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Vzhľadom na silnú arómu listov je možné bylinu používať ako korenie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>