Kurzy ATAC

Žerucha sušená

Kategória: Zelenina / Sušená

Žerucha sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

15 kcal

Energia kJ

60 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

1.8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (1.8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (29.2 %) Sacharidy (52.6 %) Tuky (12.6 %) Vláknina (5.6 %)

Žerucha siata (Lepidium sativum ) je rýchlo rastúca bylinka s výraznou arómou až štipľavej chuti, pochádza pôvodne z Blízkeho východu.

Žerucha sušená a zdravie

Listy žeruchy obsahujú významné množstvo draslíka a vápnika, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Sú tiež významným zdrojom vitamínu K, ktorý má vplyv na krvnú zrážanlivosť. Žerucha má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Žerucha sušená v kuchyni

Listy žeruchy sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.

Vzhľadom na silnú arómu listov je možné bylinu používať ako korenie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.