Kurzy ATAC

Žerucha semienka naklíčená

Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené

Žerucha semienka naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

236 kcal

Energia kJ

987 kJ

Bielkoviny

14 g

Sacharidy

0.8 g

Tuky

16 g

Vláknina

15 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14 g) Sacharidy (0.8 g) Tuky (16 g) Vláknina (15 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (24.8 %) Sacharidy (1.4 %) Tuky (61.1 %) Vláknina (12.7 %)

Jedná sa o semienka žeruchy siatej ( Lepidium sativum ) . Jedná sa o rýchlo rastúcu bylinku s výraznou arómou až štipľavej chuti. Pôvodom pochádza z Blízkeho východu.

Žerucha naklíčená a zdravie

Naklíčené semienka žeruchy obsahujú významné množstvo draslíka a vápnika, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému.
Sú tiež významným zdrojom vitamínu C, ktorého antioxidačné účinky je možné využiť v mnohých situáciách – pri preventívnom udržiavaní antioxidačnej kapacity, športovej činnosti či podpornej liečbe chorôb súvisiacich s oxidačným stresom. Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Naklíčené semená žeruchy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Žerucha naklíčená v kuchyni

Príprava naklíčených semienok žeruchy je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 6-10 dní.
Naklíáčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.