Kurzy ATAC

Žerucha semienka

Kategória: Orechy a semená / Semená

Žerucha semienka

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

398 kcal

Energia kJ

1665 kJ

Bielkoviny

24 g

Sacharidy

1.3 g

Tuky

24 g

Vláknina

38 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (24 g) Sacharidy (1.3 g) Tuky (24 g) Vláknina (38 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.2 %) Sacharidy (1.4 %) Tuky (54.3 %) Vláknina (19.1 %)

Semienka žeruchy siatej ( Lepidium sativum ). Jedná sa o rýchlo rastúcu bylinku s výraznou arómou až štipľavej chuti. Pôvodom pochádza z Blízkeho východu.

Žerucha semienka a zdravie

Semienka sú bohatým zdrojom draslíka a vápnika, oba prvky priaznivo ovplyvňujú fungovanie srdcovo-cievneho systému. Semienka žeruchy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Žerucha semienka v kuchyni

Semienka žeruchy sa používajú do:
- šalátov,
- nátierok,
- majonéz,
- dipov,
- polievok.

Sú aj súčasťou koreniacich zmesí. Často sa používajú na klíčenie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.