Kurzy ATAC

Žerucha čerstvá

Kategória: Zelenina / Listová

Žerucha čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

36 kcal

Energia kJ

150 kJ

Bielkoviny

2.5 g

Sacharidy

4.5 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.5 g) Sacharidy (4.5 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (29.2 %) Sacharidy (52.6 %) Tuky (12.6 %) Vláknina (5.6 %)

Žerucha siata ( Lepidium sativum ) je rýchlo rastúca bylinka s výraznou arómou až štipľavej chuti, pochádza pôvodne z Blízkeho východu.

Žerucha a zdravie

Listy žeruchy obsahujú významné množstvo draslíka a vápnika, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Sú tiež významným zdrojom vitamínu K, ktorý má vplyv na krvnú zrážanlivosť. Žerucha má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Žerucha v kuchyni

Listy žeruchy sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.

Vzhľadom na silnú arómu listov je možné bylinu používať ako korenie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.