Energia kcal
102 kcal
Energia kJ
425 kJ
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2.2 g
Zemiaky sú hľuzy ľuľka zemiakového (Solanum tuberosum). Pôvodne pochádza z horských oblastí Ánd v Peru, odkiaľ sa veľmi úspešne rozšírili do Európy a následne aj celého sveta. Po pšenici, kukurici a ryži sú globálne najvýznamnejšou kultúrnou plodinou.
Obsahujú vysoký podiel škrobov – hodnota ich glykémie je nižšia ako u batátov. Sú zdrojom nadpriemerného množstva draslíka a vyššieho podielu vitamínu C. Zemiaky sú zdrojom glykoalkaloidov - konkrétne solanínu a chakonínu, ktoré majú toxické účinky. Ich najvyššia koncentrácia sa nachádza v nezrelých zelených častiach hľuzy pod šupkou av okolí klíčkov, ich množstvo sa zvyšuje pôsobením svetla. Je preto žiaduce takéto časti hľúz pri príprave odstraňovať.
Zemiaky majú v kuchyni veľmi široké použitie – najčastejšie sú základom pre prílohy k hlavným chodom. Pripravovať ich môžeme:
- v pare,
- vo vode,
- piecť,
- restovať,
- grilovať,
- smažiť.
Typické sú vo forme lupienkov a hranoliek. Sú najčastejšie súčasťou slaných receptov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>