Kurzy ATAC

Zeler stopkový

Kategória: Zelenina / Listová

Zeler stopkový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

28 kcal

Energia kJ

115 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.7 %) Sacharidy (46 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (36.7 %)

Zeler siaty (Apium graveolens) je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.

Stopkatý zeler a zdravie

Listy sú zdrojom vitamínu C, karoténov a minerálnych látok, medzi ktorými vystupuje do popredia sodík.

Stopkový zeler v kuchyni

Konzumuje sa surový aj tepelne upravený - je možné ich variť, dusiť, piecť. Stopkový zeler sa používa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí,
- polievok.

Je možné ho aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.