Energia kcal
28 kcal
Energia kJ
115 kJ
Bielkoviny
0.7 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
5 g
Zeler siaty (Apium graveolens) je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.
Listy sú zdrojom vitamínu C, karoténov a minerálnych látok, medzi ktorými vystupuje do popredia sodík.
Konzumuje sa surový aj tepelne upravený - je možné ich variť, dusiť, piecť. Stopkový zeler sa používa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí,
- polievok.
Je možné ho aj lisovať do štiav.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>