Kurzy ATAC

Zeler buľva sušená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Zeler buľva sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

137 kcal

Energia kJ

572 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

13 g

Tuky

1 g

Vláknina

22 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (13 g) Tuky (1 g) Vláknina (22 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (21.4 %) Sacharidy (39.8 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (32.2 %)

Mierok zeler (Apium graveolens) je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.

Zeler sušený a zdravie

Zeler pôsobí močopudne a protizápalovo. Priaznivo pôsobí na činnosť obličiek, povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Používa sa aj ako afrodiziakum. Obsahuje vysoký podiel draslíka, ako zelenina obsahuje nedpriemerné zastúpenie sodíka. Bulva je zdrojom vitamínov B1 a B2.

Zeler sušený v kuchyni

Spolu s ďalšími druhmi koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva) sa pridáva:
- do polievok,
- do varených alebo surových šalát,
- na zosilnenie chuti k hovädzím pokrmom.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.