Kurzy ATAC

Zázvor sušený mletý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Zázvor sušený mletý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

334 kcal

Energia kJ

1394 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

56 g

Tuky

6 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (56 g) Tuky (6 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.5 %) Sacharidy (70.3 %) Tuky (16.2 %) Vláknina (6 %)

Zázvor je koreň Zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť, pôvodne pochádza z Indie alebo Číny.

Zázvor mletý a zdravie

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými zložkami, ktoré vykazujú antibakteriálne a protizápalové účinky. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, u citlivých jedincov môžu spôsobovať pálenie záhy a tráviace problémy. Nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia užívajúci antacidá. Obsah aromatických látok v zázvore so sušením znižuje, účinky sušeného zázvoru na zdravie nie sú preto tak výrazné, ako u čerstvého.

Zázvor mletý v kuchyni

Je typickou súčasťou čínskej a indickej kuchyne. Z dôvodu jeho typicky ostrej chuti sa používa ako korenie do slaných (mäso, ryby, vývary, polievky) aj sladkých (perníky, vianočné pečivo, zmrzliny, malinovky) pokrmov. Je častou súčasťou koreniacich zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.