Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
319 kcal
Energia kJ
1333 kJ
Bielkoviny
6.7 g
Sacharidy
53.3 g
Tuky
5.3 g
Vláknina
10 g
Zázvor je koreň Zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť, pôvodne pochádza z Indie alebo Číny.
Zázvor obsahuje oleje s aromatickými zložkami, ktoré vykazujú antibakteriálne a protizápalové účinky. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, u citlivých jedincov môžu spôsobovať pálenie záhy a tráviace problémy. Nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia užívajúci antacidá. Obsah aromatických látok v zázvore so sušením znižuje, účinky sušeného zázvoru na zdravie nie sú preto tak výrazné, ako u čerstvého.
Je typickou súčasťou čínskej a indickej kuchyne. Z dôvodu jeho typicky ostrej chuti sa používa ako korenie do slaných (mäso, ryby, vývary, polievky) aj sladkých (perníky, vianočné pečivo, zmrzliny, malinovky) pokrmov. Je častou súčasťou koreniacich zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>