Kurzy ATAC

Zázvor kandizovaný

Kategória: Zelenina / Kandovaná

Zázvor kandizovaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

352 kcal

Energia kJ

1473 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.4 %) Sacharidy (95 %) Tuky (2 %) Vláknina (0.6 %)

Zázvor je koreň zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť. Pôvodne pochádza z Indie a Číny. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaný zázvor a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaný zázvor v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.