Kurzy ATAC

Zázvor čerstvý

Kategória: Zelenina / Koreňová

Zázvor čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

104 kcal

Energia kJ

432 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.1 %) Sacharidy (81 %) Tuky (7 %) Vláknina (3.9 %)

Zázvor je koreň zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť. Pôvodne pochádza z Indie a Číny.

Zázvor a zdravie

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými zložkami, ktoré vykazujú antibakteriálne a protizápalové účinky. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, u citlivých jedincov môžu spôsobovať pálenie záhy a tráviace problémy. Nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia užívajúci antacidá. U zdravých jedincov sa odporúča neprekračovať dennú dávku 4-6 gramov čerstvého zázvoru.

Zázvor v kuchyni

Je typickou súčasťou čínskej a indickej kuchyne. Z dôvodu jeho typicky ostrej chuti sa používa ako korenie do:
- slaných pokrmov - mäso, ryby, vývary, polievky,
- sladkých pokrmov - medovníky, vianočné pečivo, zmrzliny, malinovky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.