Energia kcal
104 kcal
Energia kJ
432 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
2 g
Zázvor je koreň zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť. Pôvodne pochádza z Indie a Číny.
Zázvor obsahuje oleje s aromatickými zložkami, ktoré vykazujú antibakteriálne a protizápalové účinky. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, u citlivých jedincov môžu spôsobovať pálenie záhy a tráviace problémy. Nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia užívajúci antacidá. U zdravých jedincov sa odporúča neprekračovať dennú dávku 4-6 gramov čerstvého zázvoru.
Je typickou súčasťou čínskej a indickej kuchyne. Z dôvodu jeho typicky ostrej chuti sa používa ako korenie do:
- slaných pokrmov - mäso, ryby, vývary, polievky,
- sladkých pokrmov - medovníky, vianočné pečivo, zmrzliny, malinovky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>