Kurzy ATAC

Wakame riasy čerstvé

Kategória: Zelenina / Morská

Wakame riasy čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

76 kcal

Energia kJ

316 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.7 %) Sacharidy (55.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.3 %)

Wakame sú druhom morských rias (Undaria pinnatifida) najviac rozšírených v Pacifiku. Riasy majú tmavo zelenú farbu, rastú v rovnakých podmienkach ako riasy hijiki.

Wakame a zdravie

Wakame sú veľmi bohatým zdrojom vápnika. Rovnako ako ostatné morské riasy aj wakame obsahujú enormne vysokú koncentráciu jódu. Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jednotlivci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom.

Wakame v kuchyni

Wakame sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok (typické sú pre japonské miso polievky),
- ako súčasť prípravy obilných a strukovinových pokrmov.
Doba ich tepelnej prípravy sa pohybuje okolo 20 minút, je vhodné ich pred varením namáčať aspoň 10 minút.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.