Kurzy ATAC

Vločky teffové naklíčené

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Vločky teffové naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

379 kcal

Energia kJ

1585 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (2 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.2 %) Sacharidy (77.3 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4.8 %)

Teffové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn teffu (Eragrostis tef). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Teffové vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Teffové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Medzi obilninami patrí medzi najbohatšie zdroje vápnika, významné je aj zastúpenie horčíka. Oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Teffové vločky naklíčené v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.