Kurzy ATAC

Vločky teffové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky

Vločky teffové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

363 kcal

Energia kJ

1518 kJ

Bielkoviny

12.3 g

Sacharidy

65 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.3 g) Sacharidy (65 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.2 %) Sacharidy (74.9 %) Tuky (6 %) Vláknina (5 %)

Teffové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených zŕn teffu (Eragrostis tef). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Teffové vločky a zdravie

Teffové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Medzi obilninami patrí medzi najbohatšie zdroje vápnika, významné je aj zastúpenie horčíka. Oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Teffové vločky v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.