Kurzy ATAC

Vločky špaldové

Kategória: Obilniny lepkové / Vločky

Vločky špaldové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

368 kcal

Energia kJ

1536 kJ

Bielkoviny

14.2 g

Sacharidy

64 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

8.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14.2 g) Sacharidy (64 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (8.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.2 %) Sacharidy (72.9 %) Tuky (6.4 %) Vláknina (4.6 %)

Špaldové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn špaldy (Triticum spelta). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie). Majú jemne orieškovú chuť.

Špaldové vločky a zdravie

Špaldové vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu.
Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať.
Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Špaldové vločky v kuchyni

Používajú sa do:
- polievok,
- kaší (pred použitím do kaší je vhodné ich povariť, nechať niekoľko hodín namáčať alebo priamo sfermentovať, zlepší sa tak ich stráviteľnosť),
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.