Kurzy ATAC

Vločky ryžové naklíčené

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Vločky ryžové naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

385 kcal

Energia kJ

1610 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

78 g

Tuky

2 g

Vláknina

3.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (78 g) Tuky (2 g) Vláknina (3.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.7 %) Sacharidy (84.8 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (1.9 %)

Ryžové vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn ryže (Oryza sativa). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Ryžové vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Ryžové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú menší podiel bielkovín, sú ale veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie). Vločky majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryžové vločky naklíčené v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť ryžové mlieko.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.