Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky
Energia kcal
375 kcal
Energia kJ
1566 kJ
Bielkoviny
8.2 g
Sacharidy
74 g
Tuky
2.6 g
Vláknina
3.6 g
Ryžové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn ryže (Oryza sativa). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).
Ryžové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú menší podiel bielkovín, sú ale veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie). Vločky majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
- kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť ryžové mlieko.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>