Kurzy ATAC

Vločky ryžové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky

Vločky ryžové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

375 kcal

Energia kJ

1566 kJ

Bielkoviny

8.2 g

Sacharidy

74 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

3.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8.2 g) Sacharidy (74 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (3.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.2 %) Sacharidy (82.7 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (1.9 %)

Ryžové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn ryže (Oryza sativa). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Ryžové vločky a zdravie

Ryžové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú menší podiel bielkovín, sú ale veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie). Vločky majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryžové vločky v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť ryžové mlieko.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.