Kurzy ATAC

Vločky ražné naklíčené

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Vločky ražné naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

368 kcal

Energia kJ

1538 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.7 %) Sacharidy (79.6 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (3.3 %)

Ražné vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn raže (Secale). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Ražné vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Ražné vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Zaujímavým prínosom je aj obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ražné vločky naklíčené v kuchyni

Používajú sa tiež pri výrobe celozrnného pečiva. Vločky môžeme konzumovať samotné alebo namočené vo vode či mlieku, prípadne ich použiť do polievok. Z vločiek je možné pripraviť ražnú kašu, a to v slanej aj sladkej podobe.
Vločky slúžia tiež ako základ pre výrobu:
- karbonátok,
- nátierok,
- ražného nápoja.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.