Kurzy ATAC

Vločky ražné

Kategória: Obilniny lepkové / Vločky

Vločky ražné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

357 kcal

Energia kJ

1490 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

66 g

Tuky

2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (66 g) Tuky (2 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.1 %) Sacharidy (77.5 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (3.4 %)

Ražné vločky sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn raže (Secale). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Ražné vločky a zdravie

Ražné vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať.
Zaujímavým prínosom je aj obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ražné vločky v kuchyni

Sú základnou surovinou na výrobu müsli, používajú sa tiež pri výrobe celozrnného pečiva. Vločky môžeme konzumovať samotné alebo namočené vo vode či mlieku, prípadne ich použiť do polievok (všeobecne ale platí, že pred konzumáciou je vhodné ich povariť, nechať niekoľko hodín namáčať alebo priamo sfermentovať, zlepší sa tak ich stráviteľnosť a súčasne zníži podiel antinutričných látok).
Z vločiek je možné pripraviť ražnú kašu, a to v slanej aj sladkej podobe. Vločky slúžia tiež ako základ pre výrobu:
- karbonátok,
- nátierok,
- ražného mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.