Kurzy ATAC

Vločky quinoové naklíčené

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Vločky quinoové naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

389 kcal

Energia kJ

1627 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

2 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (2 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.9 %) Sacharidy (75.3 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (7.2 %)

Quinoové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn quinoy (Chenopodium quinoa). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Quinoové vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Quinoové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Medzi obilninami patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínov B komplexu. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Quinoové vločky naklíčených v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť mlieko.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.