Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené
Energia kcal
389 kcal
Energia kJ
1627 kJ
Bielkoviny
12 g
Sacharidy
70 g
Tuky
2 g
Vláknina
14 g
Quinoové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn quinoy (Chenopodium quinoa). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).
Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Quinoové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Medzi obilninami patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínov B komplexu. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
- kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť mlieko.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>