Kurzy ATAC

Vločky quinoové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky

Vločky quinoové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

381 kcal

Energia kJ

1592 kJ

Bielkoviny

13.8 g

Sacharidy

61 g

Tuky

4.4 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13.8 g) Sacharidy (61 g) Tuky (4.4 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.2 %) Sacharidy (67.1 %) Tuky (10.4 %) Vláknina (7.4 %)

Quinoové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených zŕn quinoy (Chenopodium quinoa). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Quinoové vločky a zdravie

Quinoové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Medzi obilninami patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínov B komplexu.
Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Quinoové vločky v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť mlieko.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.