Kurzy ATAC

Vločky pšeničné naklíčené

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Vločky pšeničné naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

390 kcal

Energia kJ

1629 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

74 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (74 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.7 %) Sacharidy (79.5 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (5.1 %)

Pšeničné vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn pšenice ozimnej (Triticum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Pšeničné vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Pšeničné vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Pšeničný lepok je považovaný za najagresívnejší zo všetkých zdrojov lepkových obilnín vo svojom pôsobení na imunitný systém. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pšeničné vločky naklíčené v kuchyni

Vločky môžeme konzumovať samotné alebo namočené vo vode či mlieku, prípadne ich použiť do polievok. Vločky slúžia tiež ako základ pre výrobu:
- karbonátok,
- kaší,
- nátierok,
- mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.