Kurzy ATAC

Vločky pšeničné

Kategória: Obilniny lepkové / Vločky

Vločky pšeničné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

386 kcal

Energia kJ

1612 kJ

Bielkoviny

10.2 g

Sacharidy

72 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10.2 g) Sacharidy (72 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.1 %) Sacharidy (78.1 %) Tuky (5.6 %) Vláknina (5.2 %)

Pšeničné vločky sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn pšenice ozimnej (Triticum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Pšeničné vločky a zdravie

Pšeničné vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Pšeničný lepok je považovaný za najagresívnejší zo všetkých zdrojov lepkových obilnín vo svojom pôsobení na imunitný systém. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pšeničné vločky v kuchyni

Sú základnou surovinou na výrobu müsli, používajú sa tiež pri výrobe celozrnného pečiva. Vločky môžeme konzumovať samotné alebo namočené vo vode či mlieku, prípadne ich použiť do polievok (všeobecne ale platí, že pred konzumáciou je vhodné ich povariť, nechať niekoľko hodín namáčať alebo priamo sfermentovať, zlepší sa tak ich stráviteľnosť a súčasne zníži podiel antinutričných látok). Vločky slúžia tiež ako základ pre výrobu:
- karbonátok,
- kaší,
nátierok,
- mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.