Kurzy ATAC

Vločky prosné naklíčené

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Vločky prosné naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

379 kcal

Energia kJ

1585 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

72 g

Tuky

2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (72 g) Tuky (2 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11 %) Sacharidy (79.5 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4.8 %)

Prosné vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn prosa (Panicum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Prosné vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Prosné vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Prosné vločky naklíčené v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.