Kurzy ATAC

Vločky prosné

Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky

Vločky prosné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

385 kcal

Energia kJ

1611 kJ

Bielkoviny

11 g

Sacharidy

69 g

Tuky

3.6 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11 g) Sacharidy (69 g) Tuky (3.6 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.9 %) Sacharidy (75 %) Tuky (8.4 %) Vláknina (4.7 %)

Prosné vločky sa vyrábajú lisovaním naparených lúpaných zŕn prosa (Panicum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Prosné vločky a zdravie

Prosné vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Prosné vločky v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.