Kurzy ATAC

Vločky pohánkové naklíčené

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Vločky pohánkové naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

415 kcal

Energia kJ

1735 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

80 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

12 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (80 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (12 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.1 %) Sacharidy (80.7 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (5.8 %)

Pohánkové vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených zŕn pohánky (Fagopyrum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Pohánkové vločky a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Pohánkové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú bohatým zdrojom rutinu, ktorý podporuje pružnosť a pevnosť žíl. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pohánkové vločky v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
-
kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť pohánkové mlieko. Majú príjemnú orieškovú chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.