Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky
Energia kcal
406 kcal
Energia kJ
1697 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
76 g
Tuky
2 g
Vláknina
14 g
Pohánkové vločky sa vyrábajú lisovaním naparených zŕn pohánky (Fagopyrum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).
Pohánkové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú bohatým zdrojom rutinu, ktorý podporuje pružnosť a pevnosť žíl. Vločky majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
- kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.
Je možné z nich vyrobiť pohánkové mlieko. Majú príjemnú orieškovú chuť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>