Kurzy ATAC

Vločky ovsené naklíčené

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Vločky ovsené naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

417 kcal

Energia kJ

1744 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

6 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (6 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12 %) Sacharidy (70.2 %) Tuky (13 %) Vláknina (4.8 %)

Ovsené vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn ovsa (Avena). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Ovsené vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Ovsené vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Zaujímavým prínosom je aj obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovsené vločky naklíčené v kuchyni

Sú základnou surovinou na výrobu müsli, používajú sa tiež pri výrobe celozrnného pečiva. Vločky môžeme konzumovať samotné alebo namočené vo vode či mlieku, prípadne ich použiť do polievok. Najtypickejším pokrmom je ovsená kaša, ktorú je možné pripraviť v slanej aj sladkej podobe.
Vločky slúžia tiež ako základ pre výrobu:
- karbonátok,
- nátierok,
- ovseného mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.