Kurzy ATAC

Vločky ovsené bezlepkové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky

Vločky ovsené bezlepkové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

422 kcal

Energia kJ

1765 kJ

Bielkoviny

13.2 g

Sacharidy

68 g

Tuky

6.8 g

Vláknina

10.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13.2 g) Sacharidy (68 g) Tuky (6.8 g) Vláknina (10.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.1 %) Sacharidy (67.4 %) Tuky (14.5 %) Vláknina (5 %)

Ovsené vločky bezlepkové sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn ovsa (Avena). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Ovsené vločky bezlepkové a zdravie

Ovos obsahuje lepok (avenín). Pokiaľ je ale jeho koncentrácia nižšia ako 20 mg / 1 kg, je všeobecne odporúčaný aj pre celiakov. Aj napriek tomuto faktu je potrebné ku konzumácii tejto potraviny pristupovať individuálne s ohľadom na stupeň zdravotného postihnutia. Vločky sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Zaujímavým prínosom je aj obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovsené vločky bezlepkové v kuchyni

Sú základnou surovinou na výrobu müsli, používajú sa tiež pri výrobe celozrnného pečiva. Vločky môžeme konzumovať samotné alebo namočené vo vode či mlieku, prípadne ich použiť do polievok (všeobecne ale platí, že pred konzumáciou je vhodné ich povariť, nechať niekoľko hodín namáčať alebo priamo sfermentovať, zlepší sa tak ich stráviteľnosť a súčasne zníži podiel antinutričných látok). Najtypickejším pokrmom je ovsená kaša, ktorú je možné pripraviť v slanej aj sladkej podobe. Vločky slúžia tiež ako základ pre výrobu:
- karbonátok,
- nátierok,
- ovseného mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.