Kurzy ATAC

Vločky jačmenné naklíčené

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Vločky jačmenné naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

376 kcal

Energia kJ

1573 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

76 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (76 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.9 %) Sacharidy (84.6 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (3.2 %)

Jačmenné vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn jačmeňa (Hordeum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie). Ich veľkosť je v porovnaní s inými druhmi vločiek oveľa väčšia.

Jačmenné vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Jačmenné vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jačmenné vločky naklíčené v kuchyni

Majú pomerne príjemnú neutrálnu chuť. Z jačmenných vločiek sa vyrába chlieb, hodí sa do:
- polievok,
- kaší,
- müsli zmesí.
Pred použitím do kaší je vhodné ich povariť, nechať niekoľko hodín namáčať alebo priamo sfermentovať, zlepší sa tak ich stráviteľnosť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.