Kategória: Obilniny lepkové / Vločky
Energia kcal
380 kcal
Energia kJ
1588 kJ
Bielkoviny
9 g
Sacharidy
75 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
7 g
Jačmenné vločky sa vyrábajú lisovaním naparených celých zŕn jačmeňa (Hordeum). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie). Ich veľkosť je v porovnaní s inými druhmi vločiek oveľa väčšia.
Jačmenné vločky sú lepkové, nie sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú významným zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktoré komplikujú ich stráviteľnosť. Z tohto dôvodu je vhodné ich nejesť surové, ale pred konzumáciou ich rôznymi spôsobmi upravovať. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Majú pomerne príjemnú neutrálnu chuť. Z jačmenných vločiek sa vyrába chlieb, hodí sa do:
- polievok,
- kaší,
- müsli zmesí.
Pred použitím do kaší je vhodné ich povariť, nechať niekoľko hodín namáčať alebo priamo sfermentovať, zlepší sa tak ich stráviteľnosť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>