Kurzy ATAC

Vločky amarantové naklíčené

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Vločky amarantové naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

366 kcal

Energia kJ

1531 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

60 g

Tuky

4 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (60 g) Tuky (4 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.3 %) Sacharidy (68.6 %) Tuky (9.8 %) Vláknina (3.3 %)

Amarantové vločky naklíčené sa vyrábajú lisovaním naparených naklíčených zŕn amarantu (Amaranthus caudatus). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Amarantové vločky naklíčené a zdravie

Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Amarantové vločky naklíčené sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu.
Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny.
Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Amarantové vločky naklíčené v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
- kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.