Kurzy ATAC

Vločky amarantové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Vločky

Vločky amarantové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

390 kcal

Energia kJ

1632 kJ

Bielkoviny

16.6 g

Sacharidy

57 g

Tuky

7.8 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16.6 g) Sacharidy (57 g) Tuky (7.8 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.8 %) Sacharidy (61.1 %) Tuky (18 %) Vláknina (3.1 %)

Amarantové vločky sa vyrábajú lisovaním napareného amarantu (Amaranthus caudatus). Vďaka tomuto procesu sa inaktivujú enzýmy, ktoré by spôsobili oxidáciu niektorých zložiek. Takto sa zabráni kvalitatívnemu znehodnoteniu celej potraviny, stabilná zostane aj chuť (horká chuť je prejavom oxidácie).

Amarantové vločky a zdravie

Amarantové vločky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, patria tak medzi dôležité zdroje kvalitných rastlinných bielkovín. Sú tiež dôležitým zdrojom vlákniny. Vločky majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Amarantové vločky v kuchyni

Bežne sa používajú do slaných i sladkých pokrmov:
- polievok,
- kaší,
- karbonátok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.