Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
725 kcal
Energia kJ
3032 kJ
Bielkoviny
16 g
Sacharidy
14.5 g
Tuky
65 g
Vláknina
6 g
Ide o plod Orecha kráľovského (Juglans regia). Tento mohutný listnatý strom pochádza pôvodne z Balkánskeho polostrova, odkiaľ sa rozšíril takmer do celého sveta.
Orechy obsahujú až 70 % tukov, s ktorými treba pri stavbe jedálnička počítať. Napriek tomu sa sú „vlašiaky“ veľmi hodnotnou potravinou. Obsahujú vysoký podiel nenasýtených tukov a lecitínu, ktoré pomáhajú upravovať metabolizmus cholesterolu v krvi a podieľa sa na stavbe nervovej sústavy. Zastúpené fytoestrogény pomáhajú v liečbe a prevencii niektorých druhov rakoviny a blahodárne pôsobia na kardiovaskulárny systém. Vysoký podiel draslíka a horčíka má pozitívny vplyv na fungovanie srdcovo-cievneho systému. Vlašské orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.
Vlašské orechy sa bežne používajú pri:
- pečenie múčnikov,
- výrobe cukroví,
- nakladanie do medu,
- do nátierok a syrov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>