Kurzy ATAC

Vlašské orechy

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Vlašské orechy

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

725 kcal

Energia kJ

3032 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

14.5 g

Tuky

65 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (14.5 g) Tuky (65 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.2 %) Sacharidy (8.4 %) Tuky (80.7 %) Vláknina (1.7 %)

Ide o plod Orecha kráľovského (Juglans regia). Tento mohutný listnatý strom pochádza pôvodne z Balkánskeho polostrova, odkiaľ sa rozšíril takmer do celého sveta.

Vlašský orech a zdravie

Orechy obsahujú až 70 % tukov, s ktorými treba pri stavbe jedálnička počítať. Napriek tomu sa sú „vlašiaky“ veľmi hodnotnou potravinou. Obsahujú vysoký podiel nenasýtených tukov a lecitínu, ktoré pomáhajú upravovať metabolizmus cholesterolu v krvi a podieľa sa na stavbe nervovej sústavy. Zastúpené fytoestrogény pomáhajú v liečbe a prevencii niektorých druhov rakoviny a blahodárne pôsobia na kardiovaskulárny systém. Vysoký podiel draslíka a horčíka má pozitívny vplyv na fungovanie srdcovo-cievneho systému. Vlašské orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.

Vlašský orech v kuchyni

Vlašské orechy sa bežne používajú pri:
- pečenie múčnikov,
- výrobe cukroví,
- nakladanie do medu,
- do nátierok a syrov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.