Kurzy ATAC

Višne zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Višne zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

79 kcal

Energia kJ

330 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.2 %) Sacharidy (90.3 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (4.3 %)

Višne sú plody višne obyčajné (Prunus cerasus), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Tvarom pripomínajú čerešne, ich farba je ale väčšinou tmavšia (niektoré druhy sú ale svetlo červené), väčšinou sa jedná o odtiene tmavo červené. Ich chuť sa líši podľa odrody, väčšinou je sladkokyslá. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Višne zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové višne sú bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Višne zavarené v kuchyni

Zavarené višne sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.