Kurzy ATAC

Višne kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Višne kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

326 kcal

Energia kJ

1361 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 %) Sacharidy (96.4 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (0.6 %)

Višne sú plody višne obyčajné (Prunus cerasus), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Tvarom pripomínajú čerešne, ich farba je ale väčšinou tmavšia (niektoré druhy sú ale svetlo červené), väčšinou sa jedná o odtiene tmavo červené. Ich chuť sa líši podľa odrody, väčšinou je sladkokyslá. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy, sú typické pre mierne a subtropické pásmo. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované višne a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované višne v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.