Kurzy ATAC

Višne čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Višne čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

57 kcal

Energia kJ

238 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

10.5 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (10.5 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.4 %) Sacharidy (77.2 %) Tuky (9.5 %) Vláknina (6 %)

Višne sú plody višne obyčajné (Prunus cerasus), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Tvarom pripomínajú čerešne, ich farba je ale väčšinou tmavšia (niektoré druhy sú ale svetlo červené), väčšinou sa jedná o odtiene tmavo červené. Ich chuť sa líši podľa odrody, väčšinou je sladkokyslá. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Višne a zdravie

Višne sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Višne v kuchyni

Višne sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Višne sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.