Energia kcal
57 kcal
Energia kJ
238 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
10.5 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
1.7 g
Višne sú plody višne obyčajné (Prunus cerasus), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Tvarom pripomínajú čerešne, ich farba je ale väčšinou tmavšia (niektoré druhy sú ale svetlo červené), väčšinou sa jedná o odtiene tmavo červené. Ich chuť sa líši podľa odrody, väčšinou je sladkokyslá. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.
Višne sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Višne sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Višne sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>