Kurzy ATAC

Veka

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Veka

Nutričné hodnoty (20 g):

Energia kcal

53 kcal

Energia kJ

221 kJ

Bielkoviny

1.5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.9 %) Sacharidy (79.4 %) Tuky (6.8 %) Vláknina (1.9 %)

Veka je pekárenský výrobok z pšeničnej múky.
Pre jeho výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ.
Pre komerčne vyrábané biele druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby.
Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Veka a zdravie

Veka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Veka je zbavená prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľná, má ale vyššie hodnoty glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutie diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivá na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní.
Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcia hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Veka v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s   údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.