Kurzy ATAC

Valeriánka čerstvá

Kategória: Zelenina / Listová

Valeriánka čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

50 kcal

Energia kJ

207 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

2.3 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (2.3 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.9 %) Sacharidy (27.9 %) Tuky (41.9 %) Vláknina (13.3 %)

Poľníček je označenie pre listy valeriány poľnej (Valerianella locusta). Táto bylina pochádza zo Stredozemia, bylina je rozšírená vo väčšine oblastí mierneho pásma severnej pologule.

Poľníček a zdravie

Listy valeriány poľnej sú bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, konzumácia poľníka je tak prospešná srdcovo-cievnemu systému.

Poľníček v kuchyni

Poľníček sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Konzumuje sa predovšetkým surový. Poľníček sa používa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
-
občas aj dusených zmesí.
Je možné ho aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.