Kurzy ATAC

Vaječný žĺtok

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vaječný žĺtok

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

321 kcal

Energia kJ

1342 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

1.5 g

Tuky

27.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (1.5 g) Tuky (27.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (20.9 %) Sacharidy (2 %) Tuky (77.2 %) Vláknina (0 %)

Vaječný žĺtok je žltá časť vajcia, jeho funkciou je zabezpečovať výživu zárodku.

Vaječný žĺtok a zdravie

Žĺtok obsahuje vysoký podiel tukov. Od kvality stravy živočícha sa odvíja obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré majú významný vplyv na metabolizmus aj zdravie. Žĺtok je bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou. Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.

Vaječný žĺtok v kuchyni

Vaječný žĺtok má široké uplatnenie v sladkej aj slanej kuchyni:
- múčniky,
- cukrovinky,
- krémy,
- nátierky,
- likéry,
- majonéza.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.