Energia kcal
321 kcal
Energia kJ
1342 kJ
Bielkoviny
16 g
Sacharidy
1.5 g
Tuky
27.5 g
Vláknina
0 g
Vaječný žĺtok je žltá časť vajcia, jeho funkciou je zabezpečovať výživu zárodku.
Žĺtok obsahuje vysoký podiel tukov. Od kvality stravy živočícha sa odvíja obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré majú významný vplyv na metabolizmus aj zdravie. Žĺtok je bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou. Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.
Vaječný žĺtok má široké uplatnenie v sladkej aj slanej kuchyni:
- múčniky,
- cukrovinky,
- krémy,
- nátierky,
- likéry,
- majonéza.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.