Energia kcal
46 kcal
Energia kJ
191 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
0.7 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
0 g
Vaječný bielok je súčasťou vajca, kde plní ochrannú a výživovú funkciu. Skladá sa z vody a bielkoviny, pričom väčšinu tvorí voda. Považuje sa preto za vodný roztok bielkovín.
Vďaka obsahu esenciálnych aminokyselín je považovaný za plnohodnotnú bielkovinu. Neobsahuje tuk ani cholesterol, toto ocenia preto predovšetkým ľudia:
- postihnutí diabetom,
- trpiace celiakiou,
- v redukčných diétach,
- so zvýšenou potrebou bielkovín (športovci, deti).
Vaječný bielok môžeme využiť pri príprave:
- plniek,
- múčnikov a cukroviniek,
- pečiva a perníkov,
- omeliet.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>