Kurzy ATAC

Vaječný bielok

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vaječný bielok

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

46 kcal

Energia kJ

191 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

0.7 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (0.7 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (91.6 %) Sacharidy (6.4 %) Tuky (2 %) Vláknina (0 %)

Vaječný bielok je súčasťou vajca, kde plní ochrannú a výživovú funkciu. Skladá sa z vody a bielkoviny, pričom väčšinu tvorí voda. Považuje sa preto za vodný roztok bielkovín.

Vaječný bielok a zdravie

Vďaka obsahu esenciálnych aminokyselín je považovaný za plnohodnotnú bielkovinu. Neobsahuje tuk ani cholesterol, toto ocenia preto predovšetkým ľudia:
- postihnutí diabetom,
- trpiace celiakiou,
- v redukčných diétach,
- so zvýšenou potrebou bielkovín (športovci, deti).

Vaječný bielok v kuchyni

Vaječný bielok môžeme využiť pri príprave:
- plniek,
- múčnikov a cukroviniek,
- pečiva a perníkov,
- omeliet.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.