Kurzy ATAC

Vajce slepačie sušené

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vajce slepačie sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

958 kcal

Energia kJ

4008 kJ

Bielkoviny

77.5 g

Sacharidy

6.3 g

Tuky

67.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (77.5 g) Sacharidy (6.3 g) Tuky (67.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (33.8 %) Sacharidy (2.7 %) Tuky (63.4 %) Vláknina (0 %)

Tieto vajcia znáša kur domáci alebo sliepka (Gallus gallus f. domestica). Pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde domestikácia pôvodne lesného vtáka prebehla už 3200 rokov p.n.l. V 7 storočí pnl sa začali chovať pre vajcia a mäso v Európe.

Vajce slepačie a zdravie

Vajcia obsahuje 12 % vysoko kvalitných (plnohodnotných) bielkovín a 10 % tuku, kde prevažujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Sú bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou.
Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.

Vajce slepačie v kuchyni

Slepačie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.