Energia kcal
154 kcal
Energia kJ
642 kJ
Bielkoviny
12.4 g
Sacharidy
1 g
Tuky
10.8 g
Vláknina
0 g
Tieto vajcia znáša kur domáci alebo sliepka (Gallus gallus f. domestica). Pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde domestikácia pôvodne lesného vtáka prebehla už 3200 rokov p.n.l. V 7 storočí pnl sa začali správať pre vajcia a mäso v Európe.
Vajce obsahuje 12 % vysoko kvalitných (plnohodnotných) bielkovín a 10 % tuku, kde prevažujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Sú bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou. Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.
Slepačie Vajce pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>