Kurzy ATAC

Vajce pštrosie

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vajce pštrosie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

144 kcal

Energia kJ

600 kJ

Bielkoviny

12.9 g

Sacharidy

0.7 g

Tuky

9.6 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.9 g) Sacharidy (0.7 g) Tuky (9.6 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (37.6 %) Sacharidy (2 %) Tuky (60.3 %) Vláknina (0 %)

Vajcia pštrosa dvojprstého (Struthio camelus) - nelietavého vtáka pochádzajúceho z Afriky a vážiaceho 90 - 130 kg.

Vajce pštrosie a zdravie

Vajcia obsahuje vysoký podiel kvalitných bielkovín a tukov, kde prevažujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Sú bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou. Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.

Vajce pštrosie v kuchyni

Pštrosie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.