Energia kcal
238 kcal
Energia kJ
993 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
0.8 g
Tuky
16.7 g
Vláknina
0 g
Vajcia prepelice, najčastejšie sa využívajú druhy prepelica poľná alebo japonská. Najväčšiu tradíciu majú predovšetkým v Ázii, do Európy sa rozšírila až v 40 rokoch 20. storočia. Vajcia je tvorené z 50 % bielkom, 33 % žĺtkom.
Vajcia obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, ktoré sú považované za plnohodnotné. Sú bohatým zdrojom tukov s vyšším zastúpením omega-3. Obsahujú niekoľkonásobne viac fosforu ako slepačie vajcia, ktorý ovplyvňuje predovšetkým vývoj kostí.
Prepeličie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>