Kurzy ATAC

Vajce prepeličie

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vajce prepeličie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

238 kcal

Energia kJ

993 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

0.8 g

Tuky

16.7 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (0.8 g) Tuky (16.7 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (35.2 %) Sacharidy (1.4 %) Tuky (63.4 %) Vláknina (0 %)

Vajcia prepelice, najčastejšie sa využívajú druhy prepelica poľná alebo japonská. Najväčšiu tradíciu majú predovšetkým v Ázii, do Európy sa rozšírila až v 40 rokoch 20. storočia. Vajcia je tvorené z 50 % bielkom, 33 % žĺtkom.

Vajce prepeličie a zdravie

Vajcia obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín, ktoré sú považované za plnohodnotné. Sú bohatým zdrojom tukov s vyšším zastúpením omega-3. Obsahujú niekoľkonásobne viac fosforu ako slepačie vajcia, ktorý ovplyvňuje predovšetkým vývoj kostí.

Vajce prepeličie v kuchyni

Prepeličie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.