Kurzy ATAC

Vajce morčacie

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vajce morčacie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

170 kcal

Energia kJ

709 kJ

Bielkoviny

13.8 g

Sacharidy

1.3 g

Tuky

11.8 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13.8 g) Sacharidy (1.3 g) Tuky (11.8 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (34.1 %) Sacharidy (3.2 %) Tuky (62.7 %) Vláknina (0 %)

Vajcia morky domáce (Meleagris gallopavo f. domestica), potomka moriaka divokého.

Vajce morčacie a zdravie

Vajcia obsahuje vysoký podiel kvalitných bielkovín a tukov, kde prevažujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Sú bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou. Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.

Vajce morčacie v kuchyni

Morčacie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.