Kurzy ATAC

Vajce kačacie

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vajce kačacie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

183 kcal

Energia kJ

763 kJ

Bielkoviny

12.9 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

13.6 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.9 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (13.6 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (29.6 %) Sacharidy (3.2 %) Tuky (67.2 %) Vláknina (0 %)

Tieto vajcia znáša kačica domáca (Anas platyrhynchos domestica). Pochádza z oblasti Egypa a Mezopotámie, ich domestikácia prebehla v treťom tisícročí pnl.

Vajce kačacie a zdravie

Vajcia obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín a tukov, kde prevažujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Sú bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou.
Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.

Vajce kačacie v kuchyni

Kačacie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.