Kurzy ATAC

Vajce husacie

Kategória: Vajcia / Vajcia

Vajce husacie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

189 kcal

Energia kJ

787 kJ

Bielkoviny

14.3 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

13.6 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14.3 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (13.6 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (31.8 %) Sacharidy (3.1 %) Tuky (65.1 %) Vláknina (0 %)

Tieto vajcia znáša hus domáci (Anser anser domesticus). Ich veľkosť presahuje slepačie aj kačacie vajcia.

Vajce husacie a zdravie

Vajcia obsahujú vysoký podiel kvalitných bielkovín a tukov, kde prevažujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Sú bohatým zdrojom cholesterolu, ktorý je vo väčšom množstve rizikový pre srdcovo-cievny systém, je preto vhodné mať ich konzumáciu pod kontrolou. Je kvalitným zdrojom vitamínu D3, ktorý podporuje metabolizmus vápnika a jeho ukladanie do kostí.

Vajce husacie v kuchyni

Husacie vajcia pripravujeme všetkými bežnými spôsobmi:
- varená,
- pečená,
- vyprážané,
- nakladaná.
Vajcia sa používajú pri výrobe:
- cestovín,
- majonéz,
- múčnikov,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.