Kurzy ATAC

Tymián čerstvý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Tymián čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

417 kcal

Energia kJ

1743 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

65 g

Tuky

7 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (65 g) Tuky (7 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10 %) Sacharidy (65.2 %) Tuky (15.1 %) Vláknina (9.6 %)

Tymian je korenie tvorené sušenými vetvičkami s listami a kvetmi tymiánu obyčajného. Pochádza zo západnej oblasti stredomorského pobrežia. Bol uznávaný ako symbol sily hlavne pre gladiátorov a Egypťania ho využívali na balzamovanie. Typický je pre stredomorskú a balkánsku kuchyňu.

Tymian a zdravie

Je vhodný proti hnačkám, nadúvaniu či zápaloch zažívacieho traktu, má antibiotické a protiparazitárne účinky. Vylúhovaný tymián pomáha pri kašli, pretože odhlieňuje a celkovo upokojuje zápaly dýchacích ciest. Nepoužíva sa v tehotenstve a pri srdcovej slabosti.

Tymian v kuchyni

Je vhodný najmä do teplej kuchyne:
- na hydinu,
- k zverine,
- do polievok,
- do dusených jedál,
- k plnkám,
- do mäsových pokrmov.
​Pri nakladaní mäsa bráni jeho skazeniu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.