Kurzy ATAC

Tortellini cirokové

Kategória: Obilniny bezlepkové / Cestoviny

Tortellini cirokové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

322 kcal

Energia kJ

1348 kJ

Bielkoviny

14 g

Sacharidy

47 g

Tuky

7 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14 g) Sacharidy (47 g) Tuky (7 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.2 %) Sacharidy (61 %) Tuky (19.6 %) Vláknina (1.2 %)

Tortellini sú cestoviny prstencovitého tvaru vyrábané z cirokovej múky a vody, plnené najčastejšie bravčovým mäsom, mortadellou (mäkká bravčová saláma) a parmezánom. Pôvodom pochádzajú z Talianska, kde patria medzi typické pokrmy pre túto kuchyňu.

Cirokové tortellini a zdravie

Cestoviny neobsahujú lepok, sú teda vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Sú súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Pretože sú originálne tortellini plnené aj syrom, obsahujú menšie množstvo laktózy. Nie sú preto vhodné pre jedincov postihnutých laktózovou intleranciou.

Cirokové tortellini v kuchyni

Cestoviny sú vhodné ako:
- príloha,
- samostatný chod ochutený omáčkou,
-
prípadne sa používajú na spestrenie polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.